fbpx

Jag smörjer och smörjer men är fortfarande torr!

Trots namnet mineralolja så finns det inte en enda mineral i den, inte heller några fina fettsyror eller vitaminer. Mineralolja är en restprodukt från bensinindustrin, en så kallad död olja. Man utvinner också eldningsolja, asfalt och fotogen i denna process och just mineraloljan visste man från början inte riktigt vad man skulle göra med, men så anammade kosmetikaindustrin denna ”fantastiska” produkt som inte kan härskna och som ALLA tål eftersom det inte finns några aktiva ämnen i som kan reagera men kroppen.
Framställningen är miljöfarlig och mineraloljorna bryts inte heller ner i naturen.
Mineralolja går under olika namn. De vanligaste är: vaselin, paraffin, paraffinum liquidum, petrolatum, medicinsk vitolja. Viktigt kom ihåg dessa så att du själv kan kolla innehållsförteckningarna när du handlar!

Vaselin och paraffin har utan tvivel en skyddande och fuktbevarande effekt på huden. Skyddet är faktiskt så effektivt att hudens svettavsöndring och fettproduktion hindras. Längre tids användning av vaselin, t.ex. i barnolja, läppcerat, salvor och hudkrämer, får därför motsatt effekt. Huden blir torrare och mer beroende av att smörjas in.

Man kan ju förstå att kosmetikaföretagen älskar dessa oljor, det är en restprodukt från en annan industri vilket gör den otroligt billig, den håller hur länge som helst utan att förändras eller härskna, den har ALLTID samma konsistens och färg, en naturlig olja skiljer sig ofta beroende på hur odlingsförhållanden har varit.

Vegetabiliska oljor pressas ur frön, frukter och nötter och innehåller viktiga fettsyror och vitaminer.
Alla vegetabiliska oljor och fetter innehåller en blandning av olika fettsyror, det är fettsyresammansättningen som ger varje olja/fett dess speciella karaktär. Fettsyrorna förbättrar hudens naturliga funktioner, ger näring och skydd.

Nackdelen med vegetabiliska oljor är att de härsknar efter en tid. Hur länge de håller beror på vilken fettsyresammansättning de har.
Produkter tillverkade av naturliga råvaror har därför inte samma hållbarhet som syntetiska. Våra produkter har en hållbarhet på 1-3 år beroende på vad de innehåller. Även de vegetabiliska oljorna har olika kvalitet beroende på hur de framställs. Hårt raffinerade vegetabiliska oljor är förstörda ur näringssynpunkt.

Förespråkare för mineraloljor och silikoner menar att naturliga råvaror inte är så ”rena” att produkterna blir säkra för konsumenten. Syntetiska ämnen skulle innebära en mindre risk för allergier m.m. Med samma resonemang borde vi kanske undvika mat från naturliga råvaror?

MINERALOLJOR

 • innehåller inga mineraler, fettsyror eller vitaminer.
 • stör hudens naturliga funktioner och skapar beroende.
 • hindrar huden att ta upp vitaminer och annan näring.
 • är miljöfarliga både vid framställning och nedbrytning.
 • är inte förnyelsebara.

VEGETABILISKA OLJOR

 • innehåller viktiga fettsyror och vitaminer.
 • tas upp av huden och tillför huden ämnen den behöver.
 • förbättrar hudens naturliga funktioner, ger näring och skydd.
 • är inte miljöbelastande vid framställningen om de inte genomgår hård raffinering.
 • bryts lätt ner i naturen.
 • är förnyelsebara.